Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bonsai tartása a lakásban

A bonsaiok nem egyszerűen a lakás díszei, hanem önmagunk kifejezőeszközei is egyben. Mindannyiunkban ott rejtőzik a művész, épp csak a munkánk, vagy a meglehetősen gyors életvitelünk nem engedi kibontakozni azt.

A bonsai nevelés egyfajta művészet. A nyugalom eleven kis szigete.Többről szól mint egyszerű öntözgetésről. Folyamatos odafigyelést igényel a tartásuk. Ezeket az apró fákat nemcsak hogy neveljük, formázzuk, alakítjuk is.

Tartás szempontjából megkülönböztetünk szabadtéri és szobában tartható bonsaiokat, attól függően milyen fajtájú a fa.Vannak tehát olyan fajok melyek képesek alkalmazkodni a szobai körülményekhez, itt ezen növények gondozásához szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy mélyebben elmerüljenek a bonsaiok világában.

 

Beltéri bonsai tartása - Bonsai HungaryMielőtt első bonsai alapanyagunkat beszereznénk, érdemes tájékozódni milyen fajt is válasszunk.Tudnunk kell, hogy nem minden fa faj alkalmas bonsai nevelésre, és mint azt már említettem nem mind képes megmaradni a szobai környezetben. Később bemutatok néhányat a legalkalmasabbak közül.

Vannak örökzöld, valamint lombhullató fák. Ezeken belül is vannak, amelyek virágokkal, gyümölcsökkel kápráztatnak el bennünket.


A beltéri bonsai nevelése


Általánosságban három dologra kell odafigyelni szinte az összes bonsainál.

  • Mindig nedvesen kell tartani a talajt (van persze néhány kivételes fajta, melyek akár napokig is el vannak víz nélkül, ezek sok nedvességet képesek tárolni).

  • Feltétlenül szükség van a tápanyag utánpótlására. Kis mennyiségű földbe vannak ültetve a bonsai-ok, amely meglehetősen kevés tápanyagot biztosít a fáknak. Nem beszélve arról, hogy csak két-három évente kerül sor átültetésre (fajtól függően), az a minimális mennyiségű tápanyag pedig, amelyet ekkor használunk sajnos nem tart ki úgy hat-nyolc hónapnál tovább.

  • Elengedhetetlen a metszés és a friss hajtások visszavágása. Ez az a tevékenység, amely kiemeli a bonsaiokat a hagyományos szobai növények közül.A hajtások megfelelő módon való visszacsípése elősegíti a növény alacsonyan tartását, lombjának sűrűsödését és a levelek méretének kordában tartását, valamint a fa formájának megtartását.

A beltéri bonsaiok öntözése

Kétféle módszer választható. Az egyik a hosszú csöves locsolókannával (apró lyukú rózsával ellátott) való 1-2 naponta (vagy akár naponta
többször is) történő öntözés, attól függően, hogy milyen gyorsan szárad a talaj az adott helyen. Ezt a gazdi az első héten kitapasztalja (természetesen ez évszakonként az időjárástól is függ).

A másik a merítéses módszer, mellyel időt és energiát spórolhatunk meg úgy magunknak, mint a növénynek.
Ez esetben a növényt edénnyel együtt 2-3 naponta (száradástól függően) vízbe merítjük kb. 2-3 percre, majd félretéve még 2 percig, hagyjuk, hogy a felesleges víz eltávozzon az edény alján lévő lyukon, azután mehet vissza a helyére.A fa tudja mekkora mennyiségű folyadékra van szüksége. Ezt a néhány perces merítés során fel is szívja, míg az öntözésnél ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bejuttatására.
A föld nagyon laza szerkezetű, ha hanyagul járunk el az öntözés során, néhány hét vagy akár napok alatt is kiszáríthatjuk a fánkat. Az áztatásnak is van némi hátránya, hiszen így könnyebben összetömörödik, illetve kis mennyiségben le is ázik a talaj, ami persze pótolható.


A tápanyag utánpótlása

 

A tápanyagot tápoldat formájában juttatjuk a növény szervezetébe, átlagosan két-három hetente, ez persze növényfajtánként változó lehet.
Lehetőleg bonsai-tápoldatot használjunk, hiszen ezeknek a fáknak más a tápanyag összetételre való igényük, mint egy kaktusznak, vagy egy hagyományos szobai növénynek.

 

Bonsai tápoldatok


Nagyon fontos! A tápoldatot mindig vízzel hígítva adjuk a növénynek! A tápoldatok koncentrált összetételűek, ezért önmagukban adva leégetnék a gyökérzetet. A különböző bonsai-tápoldatok flakonjának hátoldalán mindig szerepel a pontos hígítási arány. Ezt lehetőleg tartsuk is be!

Választhatunk másfajta tápanyag utánpótlási formát, például a Biogold tápkockákat vagy az Osmocote tápgolyókat. De nagyon fontos, hogy egyidejűleg mindig csak egyféle tápot alkalmazzunk a háromféle közül!

Metszés és a hajtások visszavágása

A fa metszését általában tavasszal vagy ősszel végezzük. Olyan ágak levágását értjük ez alatt, melyek elszáradtak, vagy a bonsaiunknak elképzelt formát megbontja. Az ágak lemetszését soha ne végezzük hagyományos metszőollóval. A fánk ágai túlságosan vékonyak hozzá, így nem egyszerűen lemetszenénk, hanem széttrancsíroznánk vele.
A legmegfelelőbb eszköz az erre a célra speciálisan kidolgozott formájú konkáv fogó, amely különböző méretekben áll a rendelkezésünkre.

Az ágak lemetszését követően lehetőség szerint használhatunk sebpasztát vagy sebkezelő gyurmát a vágott felület lefedésére. Ezek a készítmények elősegítik a seb gyógyulását és megakadályozzák a különböző gombafertőzések bejutását a sebfelületen keresztül.

A hajtások visszavágását a virágzó fajtáknál általában elvirágzás után végezzük, más fajoknál, az adott fajtól függően, tavasszal vagy nyár végén.
Ezt a műveletet nagyon éles, hegyes bonsai ollóval végezzük.

 

Bonsai metszése - Bonsai Hungary


Ahhoz, hogy a fa lombozata sűrűsödjön általában két-három levélpárig csípjük vissza a friss hajtásokat, ám ha nagyon megbontja a bonsai formáját akár egyet-egyet egészben is levághatunk. Ilyenkor nem használunk sebgélt, hiszen a hajtásokban rengeteg nedvesség van, amely, akárcsak az emberi vér, kitisztítja, majd egy vékony filmréteggel lezárja a sérült felületet.